Divanü’l mezalim nedir?
Divânü’l-mezâlim, devlet büyüklerinin, nüfuzlu kişilerin ve haraççıların devlete veya halka karşı işledikleri suçları ve bunlar hakkındaki şikâyetleri inceleyen bir hukuk kurumuydu.
Divanı ceyş ne demek?
Divan-ül Ceyş veya Divan-ü Cünd: Askeri işleri ele alan yapı. Ayrıca Abbasiler Devleti’nde yaşayan halkın ne zaman askere alınacağını belirleyerek diğer derlemeleri de ele alır.
Divanı memalik ne demek?
İlhanlılar döneminde devlet yönetimi Divan-ı Kebir adı verilen bir organ tarafından yönetiliyordu. Meclisin başkanına Divan-ı Memalik deniyordu. Bu kişi aynı zamanda Sadrazamdı. Mali işlerin de bu meclis tarafından ele alındığı bilinmektedir.
Divan-ı cünd ne demek?
Divan, eski İran’da mali kayıtların yazıldığı defterlerin ve bu defterleri tutan resmi dairelerin adıydı. Kelime İslam’ın ilk zamanlarında bu şekilde anlaşılıyordu. Daha sonra Divan, “Dîvânü’l-berîd”, “Dîvânü’l-cünd”, “Dîvânü’l-hâtem” ve diğerleri gibi çeşitli devlet dairelerinin adı oldu.
Divanı zimam nedir?
Dîvânü’z-zimâm, mali konseylerin idaresi ve kontrolünden sorumluydu. Hazine konseyine Dîvânü’l-hazâin (Dîvânü’l-hazn) deniyordu. Bu konseyin başkanına “Ghazin” veya “Nazır” deniyordu. Zamanla darphane (dârüddarb) da onun kontrolü altına alındı.
Divanü’l berid ne demek?
-Divanü’l-berid: Posta ve istihbarat işlerine bakar.
Divanü’l hatem ne demek?
Yazışmalarla ilgili olarak Dîvânü’r-resâil’i faaliyete geçiren Muaviye b. Ebu Süfyan, her mektup veya belgenin bir kopyasının, aslı kontrol edildikten, mühürlendikten ve gönderildikten sonra saklandığı Dîvânü’l-hâtem’i kurdu. Emeviler döneminde, posta ve istihbarat konularını ele alan Dîvânü’l-berîd de gelişti.
Divan-ı işraf ne demek?
Söz konusu dönemde Dîvân-ı İşrâf, bugünkü anlamıyla Bakanlar Kurulu diyebileceğimiz Dîvân-ı Âlâ’nın alt kollarından biri olup, hemen hemen bütün devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı bir kuruldur. Bu kurulun başkanları, padişah tarafından atanan ve Müşrîf unvanını taşıyan devlet adamlarıdır.
Divan-ı haraç nedir?
Divan-ı Haraç ve Divan-ı Beytül Mal, devletin gelirlerini toplayan, harcamalarını yapan, varlıklarını yöneten ve kayıtlarını tutan önemli mali kuruluşlardı. Devletin gelir ve giderlerinin denetimi Divan-ı İşraf tarafından yapılırdı.
Divan-ı pervane ne demek?
Bazı belge türlerine ve bunları düzenleyen kişilere “pervane”, belgeleri düzenleyen makama da “dîvân-ı pervanegî” adı verilirdi.
Divanı vezaret nedir?
Sâmânî Devleti’nde, hükümdarın temsilcisi olarak idari teşkilatın başında bulunan ve devletin genel işlerini yürüten vezir, Dîvân-ı Vezâret adı verilen kendi meclisi ile devlet işlerini yürütürdü.
Müstevfi ne demek?
İslam devletlerinde mali konsey başkanı ve onunla ilişkili bazı görevliler için kullanılan bir terim. Sözlükte “hakların ödenmesini talep eden” anlamına gelen müstevfî kelimesi, devletin mali işleriyle ilgilenen konsey başkanını ve onunla ilişkili görevlileri ifade eder.
Divanı asafi nedir?
Asafî, 16. yüzyıl Osmanlı Doğu coğrafyasında yaşanan birçok önemli olayı eserinde ayrıntılı olarak kaydetmiş ve bizzat tanık olduğu olayları kaleme almıştır. Şecâatnâme, edebiyatımızda Gazavatnâme türünün en önemli örneklerinden biri olmakla birlikte aynı zamanda tarihi bir manzum eserdir.
At divanı nedir?
Atlı Meclis: Seçim kampanyası sırasında at sırtında yapılan toplantı: Yeniçerilerin maaşları için toplanan meclis.
Divan-ı Ala nedir?
Farklı sorumlulukları olan bakanlar ve bu bakanların başkanlık ettiği çeşitli konseyler vardı. Bunlar önce Sultan’a, sonra Vezire karşı sorumluydu ve ülkenin en büyük idari organı olan Yüksek Mahkeme’ye rapor veriyordu. Ayrıca bu konseylerde çalışan birçok çalışan vardı.
Mezalim nedir Osmanlı?
İslam tarihinde, vahşet mahkemeleri, sıradan mahkemelerde çözülemeyen istisnai davalarla ilgilenen “mahkemeler üstü mahkeme” olarak işlev görmüştür. Bu mahkemelere genellikle halife veya yönetici veya adaleti uygulamada onları temsil etme yetkisine sahip kişiler başkanlık etmiştir.
Divanı mezalime kim başkanlık eder?
Divan-ı Mezalim’in başkanı padişahtır. Türk-İslam Devletleri’nde merkez teşkilatı; hükümdar, saray ve hükümetten oluşur.
Divanü’l hatem ne demek?
Yazışmalarla ilgili olarak Dîvânü’r-resâil’i faaliyete geçiren Muaviye b. Ebu Süfyan, her mektup veya belgenin bir kopyasının, aslı kontrol edildikten, mühürlendikten ve gönderildikten sonra saklandığı Dîvânü’l-hâtem’i kurdu. Emeviler döneminde, posta ve istihbarat konularını ele alan Dîvânü’l-berîd de gelişti.
Mazlime ne demek?
Mezâlim kelimesi, sözlükte “haksız yere başkasına ait eşya”, “zorla alınması şikâyet olunan şey”, “mazlumun hakkı” anlamlarına gelen “mazlime” kelimesinin çoğuludur.