Meşher ne demek din?
Kıyamet Günü’nde tüm insanlar ve cinler Allah’ın huzurunda toplanacağından, bu kelime mecazi olarak “çok kalabalık” anlamında kullanılır. “Bir mahalle kahvesi gibi” ve “bir çeşme bardağı gibi” aynı anlama gelen diğer ifadelerdir. Kıyamet Günü hakkında birçok ayet ve hadis vardır.
Müştâk ne demek Osmanlıca?
Müstak kelimesinin Türkçe-Türkçe sözlükteki anlamı (Osmanlı dönemi) (coşkudan) istek ve özlem gösteren, aşırı coşkulu.
Mesaha nedir Osmanlıca?
Bu anlamdan hareketle, Arapça misâha kelimesinin Türkçe karşılığı olarak Osmanlıca sözlüklerde ifade edilen “mesaha”, en genel anlamıyla arazi ölçümü anlamına gelmektedir (Devellioğlu 2004: 624).
Meşam ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺸﺎﻡّ) i. (Ar.şemm’den Meşāmm “koku almak”) Koku alma organı, burun: Fasl-ı bahâr-âsâ geldi nâ-geh meşâmm-ı âlemi / Muattar ser-be-ser ol gonca-i bâğ-ı ümîd yaptı (Nedim) .
Meşhet ne demek?
Meşhed (Farsça: مشهد), İran’ın Razavi Horasan Eyaleti’nin idari merkezi ve ülkenin ikinci büyük şehridir. Ayrıca eyaletin Meşhed İlçesi’nin de idari merkezidir.
Haşr ve mahşer nedir?
Sözlükte “bir topluluğu zorla yerinden çıkarıp bir yerde toplamak” anlamına gelen haşir (haşr) kelimesi, Kıyamet Günü’nde diriltilen (ba’s) varlıkların hepsinin bir yerde toplanması anlamına gelir. Bu buluşma yerine Mahşer, Mevkif veya Arasat denir.
Mustaç ne demek?
Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: mustac.
Mücehhez ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺠﻬّﺰ) sıfat (ar. donatmak fiilinden) Yapılacak iş için gerekli olan her türlü malzemeyle donatılmış, hazır edilmiş, donatılmış, döşenmiş: Biz, hikmet alametleriyle donatılmış fikir ordusuyuz / Hakikat ayetleri gözümüzde okunuyor (Tevfik Fikret).
Müteayyin ne demek Osmanlıca?
Soylular sınıfından olan, seçkin kimse.
Misaha ne demek?
Geometrinin arazi ölçümü ile pratik olarak ilgili olan dalı ise haritacılıktır.
Osmanlıca musahhar ne demek?
Arapça kökenli olan “sahhar” (سَهَرَ) fiilinden türemiş olup “u” eki eklenerek oluşturulmuştur. Anlamı: “Musahhar” kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup genel olarak “bir şeyin veya birinin yönetimi veya kontrolü altında olmak, bağımlı bir durumda olmak” anlamına gelir.
Mafiha Osmanlıca ne demek?
Kubbealtı Sözlüğü (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (ar. mā “şey” ve fī-hā “onun içinde, onun içindeki” ve mā-fі-hā) Dünya ve mâfihâ telaffuzunda geçer ki “dünya ve dünyada olan her şey” demektir: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i Şer’î ki, saflarından / Dünya vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Galib) olacaktır.
Müptelâ ne demek Osmanlıca?
Arapça ibtila‘ kelimesinden gelir, “denemek, imtihan olmak” demektir.
Mukârin ne demek Osmanlıca?
(ﻣﻘﺎﺭﻥ) sıf. (Ar. muḳārenet, “birlikte olmak” kökünden, muḳārin) Bir yerde bulunmak, birlikte, komşu, yakın: Talih akla yardım etmez / Talih ve kabiliyet Mukārin olmaz (Ziyâ Paşa’dan).
Osmanlıca muazzam ne demek?
Bu kelime bir şeyin boyutunu, önemini veya etkisini vurgulamak için kullanılır. Kökeni: “Muazzam” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “عَظِيم” (dayanıklılık) kelimesi büyük ve kudretli anlamına gelir.
Mizan nedir din?
İslami eskatoloji ve ahiret inancına göre Mizan, her bir kişinin iyi ve kötü davranışlarının, ahirette dünyadaki insanların davranışlarının temsiline göre tartıldığı ilahi adalet ölçüsüdür. Bu ölçeğin İslam’da nasıl göründüğü bilinmemektedir.
Mahşer nedir din?
Kıyamet günü diriltilip hesaba çekilecek olanların bir araya toplanması anlamına gelen bir terim.
Meşur ne demek?
(ﻣﺄﺛﻮﺭﻩ) sıf. (Ar. esr – uѕret “hadis nakletmek, anlatmak”, me’sûr > me’sûre kelimelerinden) (Haber vb. için) Rivayet edilen, rivayet yoluyla gelen, nakledilen: “Ed’iye-i me’sûre: Aracılığıyla.” Rivayet, Hz. Muhammed’in duaları.”
Meşayih ne demek?
Meşâyih, “şeyh” kelimesinin çoğuludur ve şeyhler, ileri gelenler, büyük şahsiyetler, din bilginleri anlamına gelir (Steingass, 1998, s. 1243).